Bergsport voor ons

Bergwandelen 

bergsport voor ons

Het bergbeklimmen, ook wel alpinisme genoemd, wil zeggen het maken van tochten met een sportief karakter in het hooggebergte, dan wel groots opgezette ondernemingen om hoge toppen te bedwingen.
Hierbij moet soms gebruik gemaakt worden van gespecialiseerde klimtechnieken.
Bij overnachtingen wordt gebruik gemaakt van een bivak. De naam is ontstaan na de beklimming van de 4818 meter hoge Mont Blanc in 1786 door de fransen Jacques Balmat en Michel Gabriel Paccard. De nederlandse organisatie is de NKBV, de Nederlandse Koninklijke Bergsport Vereniging.

Wat wij doen is bergwandelen. Niks klimmen met touwen en dat soort dingen. Wij blijven met beide voeten op de grond. Wij lopen in het hooggebergte tot 2800 meter hoog en daar zitten soms zeer steile stukken tussen. Lopen over hele smalle paadjes vlak langs de bergwand, met aan een kant de berg steil omhoog en aan de anderen kant de enorme diepte van het dal. Of klimmen en klauteren over  rotsblokken omdat het pad dat je volgt daar overheen gaat. Stroompjes en riviertjes die van de bergen omlaag stromen en waar je overheen moet zien te komen, ijsbruggen die er nog liggen als je vroeg in het seizoen bent enz. enz. De dieren die je tegenkomt. Berggeiten, Mormeldieren, Roofvogels. Om dan eindelijk de top te bereiken en te genieten van het uitzicht over de omliggende bergtoppen waarvan sommige nog met sneeuw zijn bedekt. Het uitzicht over de dalen tussen de bergen. De enorme bloemenpracht die de natuur hier heeft geschapen.
Het overnachten in een echte berghut die overal piept en kraakt, en het vertrek ’s morgens in alle vroegte. En vooral genieten van de rust, de natuur.
Dat is bergwandelen voor ons. Wandelen in de bergen.

  verder naar Bergtochten